Datorita actiunii soarelui, precum si a contaminantilor biologici care sunt deja prezenti in apa sau care pot fi aeropurtati in rezervor, sub actiunea soarelui pot aparea alge in apa stocata.

Pentru a evita acest fenomen, pentru apa de agricultura si zootehnie, se folosesc folii de protectie care au rolul de a bloca razele solare. Fara lumina, algele nu se pot dezvolta, ele ramanind in acelasi stadiu.

Foliile de protectie anti-alge se impart in 2 categorii:

Folii tensionate, realizate din materiale textile sintetice, permit trecerea apei de ploaie, dar retin cotaminantii mari aeropurtati. Se pot folosi in interior pina la orice dimensiune, la exterior fiind limitate de diametrul rezervorului. Se pot folosi, dar cu pilon central de sustinere si/sau iarna trebuie desfacute de pe rezervor pentru a evita acumularea de zapada de el. Vi se vor explica toate variantele pentru alegerea foliilor anti-alge tensionate.

Folii plutitoare, se pot folosi in interior sau exterior, indiferent de diametrul rezervorului. Foliile plutitoare sunt din material textil similar cu cel de la foliile tensionate, flotabilitatea lor fiind asigurata de un inel din teava PVC. Un alt tip de folie plutitoare, este SiloFloatĀ®, un material din PE (Aquatex EX), prevazut cu gauri de scurgere a apei de ploaie si cu inel si caroiaj din PVC-U pentru flotabilitate.