Datorita actiunii soarelui, precum si a contaminantilor biologici care sunt deja prezenti in apa sau care pot fi aeropurtati in rezervor, sub actiunea soarelui pot aparea alge in apa stocata.

Pentru a evita acest fenomen, pentru apa de agricultura si zootehnie, se folosesc folii de protectie care au rolul de a bloca razele solare. Fara lumina, algele nu se pot dezvolta, ele ramanind in acelasi stadiu.

Foliile de protectie anti-alge se impart in 2 categorii:

Folii tensionate, realizate din materiale textile sintetice, permit trecerea apei de ploaie, dar retii cotaminantii mari aeropurtati. Se pot folosi in interior pina la orice dimensiune, la exterior sunt limitate de diametrul rezervorului.

Folii plutitoare, se pot folosi in interior sau exterior, indiferent de diametrul rezervorului. Foliile plutitoare sunt din material textil similar cu cel de la foliile tensionate, flotabilitatea lor fiind asigurata de un inel din teava PVC. Un alt tip de folie plutitoare, este SiloFloat®, un material spongios cu greutate specifica mica, care isi asigura propria flotabilitate.