Ponduri, lagune si lacuri artificale

Despre lacurile artificiale

Solutiile de stocare a apei prin constructii ingropate (ponduri, lagune sau lacuri artificale) de la Genap sunt de fapt niste constructii hidrotehnice usor de realizat, foarte usor de exploatat si care permit stocarea de cantitati mai de apa.

Apa pentru alimentarea acestor lacuri artificiale poate fi dintr-un foraj sau dintr-o captare de apa. In plus, intodeauna va avea si aportul hidrologic de la ploi.

Asa cum am mentionat anterior, aceste lacuri de acumulare sunt de fapt o „constructie hidrotehnica”, dar nu necesita betoane si nu necesita lucrari speciale. Este atat de simplu. In functie de relieful terenului, aceste lacuri artificiale se pot realiza cu sau fara taluzuri. Prin folosirea taluzurilor, se realizeaza o optimizare a excavatiei si o marire a volumului colectat, fara cresteri mari a investitiei. Firma noastra detine tehnologia pentru realizarea acestor lacuri artificiale, cu sau fara talazuri.

Dar realizarea excavatiei este doar o parte a problemei. Daca nu se folosesc betoane, apa se va infiltra prin sol si se va pierde. Pentru evitarea pierderilor se folosesc linere din folii speciale, care asigura impermeabilizarea suprafetelor. Folosind tehnologia existenta, dupa protectia suprafetelor cu geotextile speciale, se intinde liner-ul gata sudat din fabrica, fapt care extinde durata de viata a membranei si previne eventualele probleme care pot interveni la sudura realizata in teren.

Datorita faptului ca luciul apei este supus radiatiei solare, pot aparea evaporari masive. Pentru preintimpinarea acestui fenomen, va putem pune la dispozitie folii speciale, numite folii de protectie anti-alge, in constructii tensionate sau plutitoare.

Cum se realizează o lagună artificială (lac artificial) la Genap? Va invitam sa vizionati acest film, despre un proiect realizat in Olanda.